11 Haziran 2016 Cumartesi

KÜRESEL EKONOMİK KRİZ VE  ARAP BAHARI

Ekonominin yavaşlaması , durması, kötüleşmesi, toplumlar üzerindeki etkisi ağır olur. Tarihte bunun örneği çok  fakat şöyle bir örnek var mı  bilmiyorum :ekonomik kiriz gelişmiş batı ülkelerinde olacak savaşlar doğu ülkelerinde çıkacak. Tamda bu durum meydana geldi 2008 de kriz oldu 2010 da Arap baharı Tunus Libya mısır yemen Suriye de ortaya çıktı. Belkide hiçbir bağlantısı da yoktur ,belki de tesadüftür. Bunu nasıl öğrenebiliriz? Biraz ön yargı belki işimize yarar tabii bunun kesin sonucunu tarihçiler 200 300 yıl  sonra ortaya çıkaracak. Şimdi kanıtları bağlantıları yazmaya anlatmaya çalışalım.


Batı devletleri: Abd, İngiltere, Fransa, Almanya sistemlerine bakıldığında amaç : üret sat. Peki kime satacak ne satacak. Kendi halkına sonra dünyaya ama  insanların maddi durumu yok ne olacak? diğer bir sistem destekleyicisi banklar insanlara yardım edecek ,borçlanacaklar kredi kartlarıyla 10 ay -12 ay ödemeli, gelecek kazançlarını bile satacaklar.Kısaca modern köle olacak insanoğlu birilerinde aradan sıyrılıp bunların kralları olacak.Köle varsa kralda olur.


Bu kapitalist  sistem midir yoksa başka bir şey mi bilen tartışsın ama vaziyet insanları acımasızca çalıştırıp emeklerini almak . Zengin ülkeler kendilerine Afrika dan köle buldular ucuz işçilikte yaptırdılar ve kendi halkı nispeten diğer milletlerin halkına göre refah seviyesi yüksek bir hayatta sahip oldular.  Halende öyledir ama durum son yıllarda biraz değişti.


Son yirmi senede piyasaya yeni bir devlet girdi. Bu devlet batının kölesi olmayan kendi kendisinin kölesi olan halkını köle yapan bir devlet: Çin. Batı ne üretirse üretsin daha ucuzunu yapıyor, insan sağlığını işçi haklarını hiçe sayarak . Batıda 5000 euro ya maaş ödediğ bir işçiye Çinde 100 kişilk fabrika kurabiliyorsun. Zamanlarda kaliteli ürünler yaptı telefondan arabaya kadar. Dünyanın demir çelik merkezi oldu. Bileşimde ilerledi. Tahminlerde Çinin geleceği de parlak , aynı şekilde devam edeceği yönünde.





Batı bu durumu çözemedi ekonomi aslında buradan başladı çökmeye. Müdahalede edemiyor Çine çünkü güçlü bir devlet askeri anlamda. Peki sizin aklınıza ne gelir bu durumda ; ürünlerinizi nereye satabilirsiniz. Nasıl zenginliğinizi koruyabilirsiniz.İşte batılı bunun çözümünü orta doğuda buldu. Henüz bankacılık kredi kartı gibi konulardan uzak olan orta doğuya. kendi ürünlerini daha çok satmak ve kendine bağlı devletler oluşturmak için müdahale etti. Acıkcası bütün ortadoğu liderleri  batının elinde ama demek ki yetmedi halkına da sahip olmak istiyor. Tabi burada rusyanın durumu da var ama o da batı devletlerinin muhalif tarafı diyelim. Rusyada kendi pazarını kaybetmek istemezdi ve orda bu yüzden bulunmaya devam edecek.


İç savaşlar çıktı ,silahlar satıldı, işte yeni bir pazarda kuruldu. Ekonomi rahatladı batıda. Savaş ekonomisi bir tarafın malını tüketirken diğer tarafın mal varlığını artırdı. 2008 senesinden 2016 ya bakın bakalım ekonomik veriler nasılda değişmiş abd nin, almanyanın ,ingilterenin, fransanın….











Burada hiçbir devlet kötü veya iyi diyemeyiz lakin dünya tarihi böyle.Burada bir bağlantı kurmaya çalıştım bu durumla ilgili belkide hiçbir etkiside olmamıştır eknomik krizin arap baharında ama benim bildiğim tarih böyle söylemiyor .1929 senesindeki ekonomik buhran ,  2.dünya savaşına etkisini herkes bilir.işte bende bir ilgi buldum ve yazdım. Sonuçu tarih açıklayacaktır fakat ne siz nede bir başkası o zaman yaşamayack.